Ezért fogyaszt egy modern autó sokkal kevesebbet mint 40 éve /Gajdán Miklós Vezess TV

 • Közzététel: 15 napja

  Vezess TVVezess TV

  Tartam: 25:56

  Minden apró morzsát össze kell kaparnia a gyártóknak, hogy hozni tudják a fogyasztási, kibocsájtási normáit az Európai Uniónak.
  Milyen technikákkal érik el a célt? Milyen területen fejlesztenek? A válasz, mindent és mindenhol, még az olajjal is a fogyasztáscsökkentés irányába indultak el!
  Feliratkozás a csatornára: bit.ly/VezessTV-feliratkozas
  www.vezess.hu/
  facebook.com/vezess/

Ke Kiccsii
Ke Kiccsii

"még mindig vannak akik az 5W-s olajban hisznek" Na itt felröhögtem, de nem azért, mert hülyeséget mondott. Sajnálatos, hogy még a 10W-ben is sokan hisznek, és le is ugatják azt, aki esetleg ennek ellentmond...

3 napja
FestiWolf
FestiWolf

Több ismerősöm váltott a 0w-20 -as olajról 5w-30 -asra és lám az addig 1-2 deci/1000km olajat fogyasztó autója elment vele olajcserétől, olajcseréig!

3 napja
Attila Bagota
Attila Bagota

Hali, az a vicc, hogy a 90-es években már volt olyan autó, ami egy liter körül fogyasztott mindenféle elektrónika, hibrid hajtás, stb nélkül...gondolom az se volt olcsó, de ha azt vesszük alapul, ezek már rég elavult motorok a 7-8literes fogyasztásukkal is...persze, ha akkoriban egy varázsütésre csak olyan autók lettek volna, akkor nem lettek volna olyan drágák, mint a villanyautók se, ha nagyobb darabszámban gyártanák őket...

4 napja
Peeter Tamerlane
Peeter Tamerlane

Annyit azért elmondanék, hogy a volvo 144-el beutaztuk a 80-as évek elején Svédországot és Norvégiát, és sosem evett többet 8 liternél (beleértve városi környezetet is)... igen sok múlik a karbantartáson, amit kishazánkba le szoktak szarni, de pl skandináviában baromi kényesek rá!

4 napja
Szabolcs Zwackyevich
Szabolcs Zwackyevich

Süket duma! Az elmúlt cirka 100 évben az autógyártó lobby csak meglopta a vásárlókat. Érdemi fejlesztés nem volt, hacsak a sok luxust annak nem vesszük. A család 12 éves Hondája pont ugyanannyit eszik mint a szintén családban lévő fél éves Honda. Fél liter különbségek vannak. Ma ugyanazon elv szerint...és jórészt ugyanazon alkatrészekből álló motorok vannak eladva. Ezt unta meg a világ és vágta nyakon a gyártókat az új kibocsátással. És lőn csoda, rögtön ejtették a dieselt...és bőszen kartelleznek a német gyártók, hogy a korábbi évek hazugságai és lopásai után letegyenek valamit az asztalra végre. Elárulom. -elkéstek. A Nokia...Ericsson...Motorola stb nagyképű vízfeje után ők is mennek nemsokára a levesbe. Tudom hogy vannak olyan idióták akiket megszédíthetnek és nekik míg a világ világ, az autónak bőgnie kell, és füstölni....na de a gőzgépről is hitték hogy örök....meg előtte a lóról is. Normális ember meg tudja, hogy ha most ugyanolyan orvosi eszközökkel operálnák mint 100 évvel ezelőtt....hasonlóan keveset fejlődött volna az orvostudomány...vagy éppen a TV-k lennének CSAK annyira fejlettek mint 100 éve, akkor durva világ lenne. Az új...ma legördülő autók egy csomó hülyébbnél hülyébb elektronikával szereltek. Elég a leállítás után maguktól csukódó tükrökre gondolni amivel több típusnál 2x (kemény) 6 cm-t nyerni. Vagy az ajtónyílásra befogó fékek...sorolhatnám. De mennyit is nőtt az autók élettartama? Kötelező szervizekek feltárt méregdrága "karbantartási díjak"....visszahívások száma?

4 napja
Józsa Márton
Józsa Márton

*A BENZIN UGYANOLYAN VOLT 50 ÉVE?*

5 napja
Micka Datwist
Micka Datwist

0W-s olajjal jol lehet kolbaszt sutni

7 napja
AutóSámán
AutóSámán

Mester! Jó, hogy tanít a Tanár úr!

8 napja
Dávid Fodor
Dávid Fodor

Tehát megy ezerrel a görcsös fejvakarás, hogy hogyan lehetne még három cseppel leszorítani a fogyasztást. Mi volna, ha a sok vergődés helyett végre elengednénk a francba a belsőégésű motort?

9 napja
Janka Hunor
Janka Hunor

Sok hűhó semmiért, elektromos autóké a jövő 😋

9 napja
István Vígh
István Vígh

Rendkívül érdekes és tanulságos volt, de egyben kissé hihetetlen is, persze csak számomra. Tudjuk jól, hogy szinte az összes autó gyártó cég megbukott a kibocsátási adatokkal, aminek főleg a teljesíthetetlen követelmények lehettek az okai. Ha most ezeken még ennyit szigorítanak, azt nem hiszem, hogy tudják majd hitelt érdemlően teljesíteni. Van egy bizonyos határ, amit tudomásom szerint már nem lehet szegényíteni, értem ez alatt a benzin levegő optimális értékét. Szerintem már eljutottak a gyártók ennek az értéknek a határára, ami megmutatkozik a motorok teljesítményvesztésében. Lehet korrigálni kissebb tömeggel, légellenálással, de az űzemanyagot nem lehet a végletegik elvonni. Erre a hirtelen "fejlődésre" a legjobb példa a háromhengeres 1000-köbcenti körüli turbós kávéfőző méretű motorok, amik rövid futás teljesítmény után beadják a kulcsot és az Autó Motor und Sport csatorna tesztjei szerint 12-!!! liter körüli fogyasztást produkáltak egy nagy testű autóban egy átlagos teszten ! Én úgy tudom, ha a turbós motort hajtjuk, lényegesen többet iszik, mint egy szívó motor. És itt meg is dőlt a kevesebb több szlogen ! A kevesebb sosem lesz több !!! Persze laboratóriumi körülmények között, lehet 4-liter alatti fogyasztást produkálni, de a való életben soha ! Ez a több mint 100-éves technika, eljutott a fejlődés végére, nem lehet tovább csűrni, csavarni. Elő kéne venni agondosan eltitkolt, eldugott találmányokat és rögtön lenne megoldás ! Persze amíg a kőolaj ekkora üzlet, erre nincs esély !

9 napja
Csaba Hegedüs
Csaba Hegedüs

"A szívás, munka!" - Gajdán Miklós 2019

10 napja
Skodabajnok
Skodabajnok

"A szívás, munka!" - Dr. Dre 1992 https://www.youtube.com/watch?v=0F0CAEoF4XM

6 napja
hunlaprovo
hunlaprovo

itt az idő, a számítástechnika is fejlődött, most az autóiparon a sor

10 napja
Stratos Lockon
Stratos Lockon

Már a legelején agyon kellett volna lőni a sok okoskodó kontárt akik mindenáron az autóipart akarják tönkrevágni. Mindeközben azzal semmi gond hogy pl Németországban a leállított atomerőművek helyett elindítottak egy csomó hőerőművet(szén és egyéb rondaságok), gondolom az kicsit se számít. A keleti országokról(Kína, India, stb) nem is beszélve ahol kb tojnak bele az egészbe és azzal termelnek áramot amit éppen el tudnak égetni.

11 napja
Istvan Szanto
Istvan Szanto

Negyven éve lehet viszont a harminc évesek nem esznek többet mint a maiak.

11 napja
Istvan Szanto
Istvan Szanto

+Csányi Viktor ki gondolt a benzinesekre ? Én diesel párti vagyok és ott meg előfordulnak ilyenek

5 napja
Csányi Viktor
Csányi Viktor

Gondolom nem nagyon közlekedik mai, modern autókkal. Még egy húsz éves szívó benzines Ford Focus is sokkal többet kér átlagban, mint egy mai, ugyanebben a kategóriában. Azért ott nem nagyon fordult elő, hogy városban, klímával, 5-6 liter között járjon valaki folyamatosan egy benzinessel.

5 napja
Jozsef Wess Nagy
Jozsef Wess Nagy

Ezek a kisköbcentis motrok,jók ezek a fogyasztással míg a teljesitmnyeikel, viszont a meghajtót elemek nagyon gyengék,a nagy myomatékot nem bírják.Biztos hogy ez is egy gond amit még fejleszteni kell,e Pl.TSI motorok, lánc vezérléssel, e nagy kompressziós könnyebb tartalmú alkatrészek,hamarabb koppnak,vagy anyagok,nem eléggé tartósak vagyis nem mehfeleöek... Jó fej a Tanár Úr 🍻

11 napja
László Szabó
László Szabó

Az 1200-es Lada elment 8l-el ha tojás volt a lábad alatt, ha odanyomtál neki, 10-12-őt bezabált, de az egy 40éves technika! Most egy 1200ccm-es túlelektronizált, agyonbonyolított ugyanúgy bezabál 6-9litert. Olyan hihetetlen fejlődés azért nincs, nem beszélve arról, hogy a mai autók élettartamát 10évre datálják.

12 napja
Vezess TV
Vezess TV

Előbbi 50 lóerő utóbbiak 100-130.

12 napja
MIKLÓS NAGY
MIKLÓS NAGY

Profi, le a kalappal!!! Tisztelet!

12 napja
Aurora Szabo
Aurora Szabo

Mint mindig... KIVÁLÓ ELŐADÁS érthető, korrekt. Minden autoszerelonek kötelezővé tenném az előadásait (akkor talán nem adnának olyan tanácsot hogy 5w30 gyári olaj helyett 10w40jobb)

12 napja
Árpád Szeiff
Árpád Szeiff

Ahogy nézem, a követelmények teljesítésének ára az egyre rövidebb élettartalmú autók lesznek. Ez valamilyen szinten akár környezetvédelmi öngól. Például: Az olajak egyik szerepe a kopások áthidalása. Elhiszem, hogy ezek a vékony olajok kitűnők egy új motorban. Ha valakinek van már tapasztalata, (pl. taxis,) hogy egy ilyen új konstrukciós autóba milyen olaj kell ha már futottabb, és ez hány ezer kilométernél jelentkezett, akkor kérem írja meg válaszban.

12 napja
Kertész Kristóf
Kertész Kristóf

Hajrá tanár úr! Remek videó!

13 napja
tomhawk007
tomhawk007

Tanits Mester 👍

13 napja
István Kis
István Kis

Hát azért nem vagyok meggyőződve az úriember tudásáról,sokakkal ellentétben. A nejem "gömbölyű" Corsája 6 liter körül evett,az utána következő már inkább kilencet. A tényleges fogyasztást sem kellene összekeverni a gyártók által megadott vákuumcsőben ,lejtőn ,folyamatos kilencvenes tempójú sebességnél hátszélben mért ,idealizált adataival. Nem fogyasztanak kevesebbet,sőt inkább többet a mai autók. És ne beszéljünk arról, hogy mennyivel erősebbek,mert az nem pozitívum,hogy sok önjelölt Fittipaldi kétszázzal száguldozik, meg lámpától lámpáig gyorsulnak egymás ellen. Közlekedésre teljesen felesleges ilyen erős kocsikat gyártani. Más is leírta,de röviden én is megemlítem,hogy még csak nem is környezet barátabbak,mert a sok katalizátor, részecskeszűrő,és a többi kütyü előállítása ,és semlegesítése minden,csak nem környezetbarát . Nem csak lukon kijövő füst okoz környezetszennyezést. Azok, akik megbuktatták a VW dízeleit ( nem mintha a többi jobb lenne,hiszen irreális értékeket határoznak meg,amit nem,vagy csak iszonyat költséggel lehet betartani) csináltak egy kísérletet, amiben modern, és régi típusú dízeleket hasonlítottak össze, valós, közlekedésben mért adatok alapján,és érdekes módon a régiek egy típus kivételével,( Mercedes ) ,jobb értéket mutattak mint az újak. Meg lehet keresni, valahol biztos fent van még a neten, a cikk. Az biztos,hogy a benzineseknél sokkal nagyobb a fogyasztásnövekedés mint a dízeleknél. Skoda Fabiánk van három,és 1.4-es 9 alá nem megy be,de 7, inkább nyolc a 1.2-esek fogyasztása is. Az Octavia 1.6 benzin 10 alatt nem áll meg. Egy ekkora autó huszonöt éve 7-8 között evett. A dízel ,170 lovas Superb-ek 6.5 l átlagot tudnak,de 7 fölé sosem megy. Az mondjuk nem annyira rossz. A 2.5,124-es Mercim 5-6 l eljárt,és egy barátomnak egymillió kilométer van benne. :) Ne felejtsük azt sem el,hogy a viszonylag sűrün cserélendő bonyolult alkatrészek,( pl, kettős tömegű lendkerék,vagy szíjtárcsa,stb ) előállítása szintén környezetre káros hatással bír, míg egy régi lendkereket gyakorlatilag örökké lehet használni. Szóval ne dőljünk be, a marketing dumának. Ja, a prius se nagyon pöfög ám el öt alatt,országúton cseszheted a hibridet,szóval az sem egy nagy szám.

13 napja
de ec
de ec

Azért lenne jobb a garázsból a köv. rész, mert ott nem a fontoskodó szerelő üvölt a háttérben ( bemutatva, h ő is ott van) hanem esetleg egy kis madárcsicsergés lesz. Köszi Tanárúr!

13 napja
András Horváth
András Horváth

Az a 250 merci motor elketyeg 1.5 millio kilometert is ez a nemmindegy....

13 napja
Taál Péter
Taál Péter

Csak hogy erre semmi szükség mostanában. ;)

5 napja
Ottó Bálint
Ottó Bálint

Milyen igaz!!!

12 napja
Pa No
Pa No

Én vártam volna egy említést arról, hogy a 135gramm/km átlagot azért jattívák az elektromos autók gyártásával is, legalábbis tudomásom szerint.

13 napja
You Tube
You Tube

Kurvára fejlödik tényleg :D Szerintem ez nem nagy dolog hanem ez a minimum hogy 40 év után kevesebbet fogyasztanak :D A belsö égésü dolgok felett már eljárt az idö és olyan mint ha az internet helyett még füstjelekkel komunikálnánk..

13 napja
birgula011
birgula011

1976 ban a golf elment 4.5 literrel 2017 ben a corsa 4.2 litert fogyaszt.Ezt nem nevezném hatalmas fogyasztás csökkenésnek.

13 napja
birgula011
birgula011

+Csányi Viktor én valós adatokat írtam,a katalógus adat egész más. A tölthető hibridet meg nem kellene egy kalap alá venni egy sima dízellel. Láttam a Q7 (lehet hogy X5)tölthető hibrid tesztjét ott volt szó 2 literes fogyasztásról a műsorvezető jókat nevetett rajta.

5 napja
Csányi Viktor
Csányi Viktor

Azért a 4,5 literes fogyasztás, az nem lehetett valami nagy menetdinamikai élmény! Végülis egy kéttonnás új A6-os Audi is elmegy akár két literrel is - hengerlekapcsolással, vitorlázó módban, lágy-hibrid rásegítéssel, nyolcadik fokozatban...

5 napja
birgula011
birgula011

+gpont73 még az is lehet.

11 napja
gpont73
gpont73

+birgula011hát, ha ennyire nem számít semmi, akkor te nem tudsz vezetni, és a többi rizsa :D

11 napja
birgula011
birgula011

+gpont73 ja tényleg a golfban 74 és akksi volt a corsában meg 55 ös. A Golf akkor evett 9 et ha 200 km et mentem vele. A többi csak rizsa.

12 napja
Róbert Nagy
Róbert Nagy

Citroen CV2 keveset fogyasztott ma regen is. Ennyi fejlsztesekre befektetet penzbol meg lehetett volna oldani az elektromos auotok hibait.

13 napja
László Enzsöl
László Enzsöl

Minden tiszteletem Gajdos tanár Úrnak. Egyetértek a mondani valóval. Kérdésem az hogy a számítás technikában a processzor sebességek fél évente a duplájára tudták fejleszteni, a motornál 40 év alatt a fogyasztást csak a felére csökkenteni vagy a teljesítményt talán a háromszorosára növelni. Ugyan miért fejlődik ez ennyire lassan? Egyébként az Én egyik 45 éves Mercedesem (automata váltós) 90 Km sebességnél 6,2 l üzemanyagot fogyaszt. Ha esetleg hihetetlennek tűnik, akkor szívesen találkoznék tanár úrral és együtt lemérhetnénk ezt.

13 napja
András Lőrincz
András Lőrincz

Gajdán úr köszönjük szépen az újabb remek videót. Mindig élvezettel nézem őket, nagyon hozzáértő és nagyon jó az előadói stílusa. További jó videókat és jó egészséget kívánok Önnek

13 napja
johny. tayl.
johny. tayl.

Sajnos ez nagy fogyasztáscsökkentés és teljesítmény növelési divat erősen a minőség rovására fog menni..de hát kit érdekel a csóró magyar úgyis csak 5-6 évre vesz kocsit aztán 100.000km után leselejtezi.A régiek lehet kétszer annyit fogyasztottak,de még ma is mennek.Sztm egyértelműen a villanyautóé a jövő,ezt a 100éves belsőégésű kőkorszaki technikát már el kellene felejteni és ekkor elánnal az elektromos hajtás fejlesztésébe kezdeni,mert ott még tényleg van mit fejlődni.

13 napja
f. l.
f. l.

Credit carbon elektromos vagy hydrogén motorokkal vagy eladjàk egymàsnak a fel nem hasznàlt egységeiket példa FIAT TESLA

13 napja
Gyoszor
Gyoszor

Lenne egy kérdésem: API SN+ olajat bármibe bele lehet tenni?

13 napja
Gyoszor
Gyoszor

bocsánat úgyértve, amibe alapból SM olaj kell, abba mehet?

13 napja
TheSzaboZE
TheSzaboZE

A Trabanttal városban 7-8 literrel jártam a 90-es években, a 2000-esben Mazda 323-al 8 literrel jártam, a 2016-os fabiaval is 8 liter a város. Számomra ez nem fejlődés. Értem én, hogy súly, meg extrák, de úgy kéne gondolkozni, hogy milyen célra használjuk azt az autót.

13 napja
TheSzaboZE
TheSzaboZE

+Gábor Érdi Jó. És a mazda? ;-)

13 napja
Gábor Érdi
Gábor Érdi

Azért ha egy trabant méretű, súlyú és teljesítményű autót használnál modern technikával (ha létezne ilyen) jó eséllyel 2-2,5 liter körül lenne a fogyasztása... volt fejlődés, de az "igények" miatt nem látszik annyira mert az autók generációról-generációra nagyobbak (kategórián belül), a motorok egy időben folyamatosan erősödtek... főleg az új turbós motorok "nyomatéka", de ha az ki is használja az ember a fogyasztás már nem annyi lesz mint papíron... lehet még itt kicsit fejlődni, de hosszú távon az elektromos meghajtásé a megoldás (eleve kevésbé karbantartásigényes is)... a kérdés az esetében, hogy azok akkumulátorokkal vagy valamilyen alternatív energiahordozókkal terjednek-e majd el széles körben (szerintem kamionoknál, buszoknál, teherautóknál hidrogén a jobb megoldás, személyautóban "talán" az akkumulátor, bár ez inkább használatfüggő, sok használat esetén a hidrogén jó ... "ritkán" használt járműnél a hidrogén nagyon nem jó mert "elszivárog").

13 napja
flame04ful
flame04ful

Haj, a diesel, és most már a benzines autót is meg fogják ölni, az egyre nagyobb követelményekkel! fuck! :(

13 napja
cvbnm8053
cvbnm8053

Nagyon rendben volt az adás! Minden tiszteletem!

13 napja
Károly Ipacs
Károly Ipacs

Kedves Miklós nagyon szeretem az oktató filmeket ,nagyon tanulságosak.

13 napja
Laszlo Kalmar
Laszlo Kalmar

Értem én, hogy kellenek a gyárak, a szponzorok, nem lehet mindig objektiv tisztán technikai dolgokról beszélni, az olajak kapcsán fontos megemlíteni, ne  tegye a nyomorult  a fillérekért vett, 8-9 éves relative modern (nyugaton már régesrégen levetett) félroncsába a legolcsóbb tecsós 15w40es ásványit, mert rövid úton megöli, szóval a tájékoztatás fontos...DE!Azt azért mindannyian érezzük hogy:1. Az autók és pláne a motorok, blokkok, gépészet tartóssága, élettartama meredeken zuhant, fajlagos fenntartási és javítási költsége ugrásszerűen megnőtt, és nem (sőt elsősorban nem csak!) a feltöltés miatt önmagában2. Az 5literes valós fogyasztás ÁLOM, átlagosan pláne, hisz ha egy gyár merészel akárcsak minden 20db után egy db erősebb, nem turbós, nagy V motoros autót eladni, na az nem 5öt fögyaszt még tesztciklusban sem, de nem is 7 vagy 8 at. Ehhez a szériaautóinak  tömegben már most, ma, jelenleg(!) tényleges kerek 4 litert meg 3.x litert kellene tudni,hogy kilegyen a valós kvóta,  amint nyilvánvalóan nem tudnak, tehát egy nagy humbug az egész3. Mindezen fogyasztások ügyes marketing eredményei, és kb olyan játék részei, mint a modellek és magazinok, van egy kamu "valóságszimuláció", azt tilos direktben felismerni (elvileg!) de OTT és CSAK ott kell mesekibocsájátás és (mesefogyasztást emiatt), a valóság senkit nem érdekel. Illetve újabban már annyira kilóg a lóláb, hogy elkezdte a szaksajtó függetlenebb része a nem megvehető és ehalgattatható USAban (nyilván az EU konkurenciát elsősorban, loll!) ténylegesen mérni, és kongatni a harangokat. (ebből let a disesel botrány...is) Mert ott tartunk ,hogy lógótestű bibircsókos ráncos öregasszonyokat fotosoppolnak nekünk 20éves topmodelekké, playboy-os hasonlatot folytatva4. Az autógyárak szemérmetlenül megvezetnek abban is, amiben eléggé alájukpakol ez a video is, sajnos. Ez pedig nem más, mint a "katalógus teljesitmény" témaköre. Egy modern turbós kislöktérfogatú motor papiron csilliárd lóerős, de aki hazai sűrű városban ment már ilyennel, az nagyon jól tudja, mi a valós érzet, egy döglött, kelletlen, lefojtott vicc. Az autó CSÚCStejesitménye ugyanis olyan semmire jó adat, mint egy nő testsúlya vagy derékbősége, nyilván a gyáraknak óriási marketingmunkája és felfoghatatlan euro milliárdjai vannak abban, hogy erre nyáladzzunk a katalógusban. A valóságban az a 70lovas szívómotoros "tragikus nagy láda" egyáltlán nem fele olyan erősnek érződik, mert nem is az, a technikai fejlődés és a mérnöki erőfeszítések természetesen valósak, és lehet mindezt az ártalomcsökkentést csodálni vagy helyeselni, de azért túl sok itt a szemfényvesztés, a kamu, a rejtett csalás és átqrás...És most ez a video kifejezetten marketinganyagosra sikerült. Sajnos, kár érte.

13 napja
Feke Pál
Feke Pál

Tisztelt Miklós! Nagyon nagy köszönet a videókért! Lehet, hogy ezzel nem én leszek egyedül, de szeretnék feldobni egy kérést egy hasonló videóra a modern részecskeszűrős benzines kocsik technológiájáról. Ugye divatba jött a dízel fikázás, ami szerintem nem csak azért van, mert kormol, meg kerreg, stb., hanem mert elkezdtek egyre többen rájönni, hogy már nem tudják a részecskeszűrő miatt úgy használni a mai modern dízeleket, mint régen. Ugye adott egy példa: Reggel kocsi indít, gyerek suliba, oviba, onnan munkahelyre. Délután ugyan ez visszafelé. Hétvégén leugrik az ember vidékre, vagy kirándulni, de nem autópályán. Ugye ezt még egy nem résezcskeszűrős régebbi dízel ésszerű használat mellett tudta hosszabb távon tűrni. Viszont a környezetemben akik az elmúlt 4-5 évben hasonló használatra új részecskeszűrős dízelt vettek, azok már egy ideje küzdenek az említett alkatrész eltömődésével. Ugye belátta a józan paraszt, hogy akkor ez van, vesz egy benzinest az ilyen nemű használatra. Na most mi a helyzet egy modern részecskeszűrős benzinessel? Ez már fogja bírni ezt a típusú használatot? Miben különbözik a benzines részecskeszűrős technológiája a dízelétől? Ugye annó egy TSI kipufogója is olyan kormos volt mint egy dízelé. Ha az ember szeretne egy kicsit dinamikusabb kocsit venni, akkor inkább mondjon le róla, ha már fel sem hajt autópályára hétvégente? Nem kívánok 2 kocsit fentartani, hogy a kicsi szívóval furikázzak hétközben, amiben még nincs részecskeszűrő, majd hétvégén beröffentsem az erősebbik tesóját. Tudom, hogy ott vannak az új Mazdák, nagy respekt is nekik, hogy még meg tudják oldani, de akkor sem tudnak olyan dinamikát mint egy 1.5 tsi, vagy 2.0 tsi-t már meg sem említem. Egyenlőre elég lenne egy válasz is, hogy lesz-e ilyen videó. :) Üdv.

13 napja
Biczó Gergő
Biczó Gergő

ezzel csak egy probléma van hogy egy kisebb lökettérfogatú motort hasonlítunk egy nagyobbhoz plusz ha turbo lerúgja magát akkor már baj van szóval ily módon a régi szívó stabilabb és azokból is azért lehetett kevesebbet kihozni

13 napja
Norbert Hajdú
Norbert Hajdú

Köszönjük tanár úr! Legyen szíves abba ne hagyni ezeket a műsorokat! Imádjuk!

13 napja
Chr _
Chr _

Biztosan én vagyok a hülye, de az első szám, azaz az itt emlegetett 0 NEM a motorolaj viszkozitását adja meg, hanem azt jelöli, hogy téli körülmények között, vagyis fagyban (W=winter) az olaj meddig őrzi meg a viszkozitását (szivattyúzhatósági határ). Vagyis konkretén: 0W -40C, 5W -35C, 10W -30C, 15W -25C, 20W -20C. A második szám adja meg azt, hogy az olaj mennyire viszkózus üzemi hőmérsékleten, (vagyis mennyire "folyékony",vagy "sűrű"), minél kisebb a szám, annál "folyósabb". Ezt ebben az amúgy teljesen feleslegesen hosszú videóban nem sikerült átadni. Én amúgy 3x aludtam el rajta. Ezen kívül köszönjük a burkolt termékmegjelenítést, jó mindenkinek meg kell élnie valamiből.

14 napja
Lőrinc Kósa
Lőrinc Kósa

Azért a 7:28 az meglepett :D

14 napja
Gtaszaki
Gtaszaki

Snoop beájulna :D

12 napja
János Szabados
János Szabados

Végre kapott “szegény” Tanár Úr mikrofont. Juhééé! Kinek kell megköszönni?

14 napja
100m
100m

Azt nem lehet hogy ezeket a belsőégésű fostaligákat kitakaritani a bolygóról :(

14 napja
Tibor mohácsi
Tibor mohácsi

+100m költözz vidékre ha zavar :) :) :)

10 napja
100m
100m

​+Krisztián Bagosi kicsit elvonatkoztatál szerintem költözz fel csak 2 hónapra megértenéd miről beszélek

12 napja
Krisztián Bagosi
Krisztián Bagosi

+100m Te tudod, de elég hamar éhen halnál, hiszen ezek belsőégésű szarok ( kamion, kisteher, vonat, hajó) szállítják az élelmiszer kb 100%-át.

12 napja
100m
100m

+Krisztián Bagosi csak az a legnagyobb baj hogy ezek a műsorok még tovább butítják az emberek a saját magunk alatt vágjuk a fát mindent csak a rohadt pénz irányít meg az önzőségünk tisztelet a kivételnek a teher vonatokon százával állnak az ujj autók nemszámit hogy már az utcákon mozdulni se lehet a sok szarrakástól de még az se lenne nagy gond ha legalább zöldek lenének én szívem szerint az összes belsőégésű szart kettévágnám lehet tőlem akármilyen drága

13 napja
Krisztián Bagosi
Krisztián Bagosi

+100m Azért ez elég korlátolt gondolkodás ugye érzed Te is. Ha már csak busszal jársz akkor Te is égetsz el szénhidrogéneket. Ha vidékre utazol vagy repülőre ülsz szintén. Nagyon messze vagyunk még attól, hogy mindenki elektromos autóval, motorral járjon, de véleményem szerint is az a jövő.

13 napja
István Vincze
István Vincze

Pár gondolat a videóban elhangzottakhoz. Sajnos 50 éve még nem éltem így arról nem tudok érdemben nyilatkozni. Viszont a vasfüggöny leomlása után a Golf 1 meg a Ritmós időszakot már átéltem. A benzinesekkel vigyáznék, mert régen is nagyon lábfüggő volt a fogyasztás. A saját Ritmómból kiindulva ami nálam 9 litert produkált, amikor meg kölcsönadtam a családtagnak meg 5,5 max 6 litert. Ebben sem volt még injektor, turbó miegymás. Szóval 6 literes fogyasztás vegyesbe egy Golf méretű autónak szerintem nem sok, most sem tudnak sokkal kevesebbel elmenni, de a turbó miatt a kéndioxid kibocsátás összehasonlítására kíváncsi volnék. Meg ugye a modern autóba már kell a lötyi a nox visszaszorításának érdekében, az mennyi és mennyit fogyaszt 100-on? Egy szónak is száz a vége, a régi autók olyan egyszerűek voltak mint a faék a mostani, 2 literes fogyasztásjavulással, meg olyan bonyolult, hogy lassan a szakszervizben is csak a kezüket tárogatják, ha a komputer nem ír ki semmit. Ez zsákutca nem fejlődés. Vegyük sorra: Elektronikus gyújtás, befecskendezési rendszer, turbó, két fajta katalizátor, részecskeszűrő (már a benzinesbe is), és a komputer ami az egészet vezérli, így egy csomó szenzor. ebből 1 adja be a kulcsot aztán jöhet a még szennyezőbb autómentő, és oda a "sok" környezetvédelmi előny.

14 napja
Gyoszor
Gyoszor

Teljesen egyetértek. Én az ezeröcsivel pár éve 6,8-7,5el utaztam, most már nem tudom produkálni, valószínűleg a kopások túlnőtték az elviselhető szintet. A 7,5 egyébként Mátrázás volt 4 személlyel, élvezetesen, nem tojással a gázpedál alatt. 10w-40 olajjal. Az 1,4T motor viszont nem megy 6,8 alá 5w-30al, igaz megy 130 fölé is ha kell, de nem szokott előfordulni. Ladával átlag 100km/h körül mentem. Igaz, a Ladával sikerült már 15L/100at megetetni, és nem szántottunk vele, csak rövid távok. Az 1.4T Suzuki ennyire nem megy el, 8,6nál meg szokott állni téli rugatáskor is. Azon szoktam gondolkozni, mire összeáll egy ilyen modern autó, ahhoz annyi káros anyag kell, rengeteg elektronika, szervo motorok, drága fémek, hybridbe akksik tömkelegével, plussz még motor is van benne, hogy a fenébe lenne az környezetkímélő? Ladába igaz több benzin kellhet, de ha nem zabálja az olajat, akkor egy 16ezerFt katalizátorral sokat elmegy, még műszakis értékeket is tud pufogni hétköznap, nem csak kétévente pár percre. Kell bele néha egy 500 Ftos megszakító, szintén annyiért levegőszűrő, meg 4-6 évente egy akksi 11-15ezerért. 4 olcsó gumi alá. Viszont nem véd meg, nincs benne hideg csak télen, nincs légzsák, sorolhatnám a kontrákat is. Én szívesen megkérdeztem volna egy régi Mergás meg Volvós embert, hogy mennyi is az a 10-16 liter százon.

13 napja
Hajdu Tomi
Hajdu Tomi

most ha 10w40-esbe veszek ilyen shell olajat akkor jobb lesz a motor?

14 napja
Baladár
Baladár

Néhány kilométer megtétele után annyira jó lesz, hogy hazafelé (vagy a bontóba) menet már a fogyasztása és a károsanyag-kibocsájtása is teljesen megszűnik. Az így megspórolt üzemanyag-költség százszorosát viszont érdemes zsebben tartani, mert a tréleresek szeretik a pénzt. Egy megszívlelendő tanácsot azért adok, ha megengeded: eszedbe se jusson más viszkozitású olajat tölteni a motorba, mint amit a gyártó előírt. Sok százezer forintba tud kerülni a motorcsere, még régi vasaknál is.

13 napja
Attila Szekeres
Attila Szekeres

Hogyan kerül bele a Benzin/diesel kibocsátás átlagszámításásba az elektromos autó? A hybrid nyilván oda, amilyen hybrid.

14 napja
Ervin László Horváth
Ervin László Horváth

Köszönöm, ez érdekes volt. Megint újat tanultam. A videó elején nem műszaki jellegű problémákat elegánsan átugrotta az előadó, a vagy jót vagy semmit elv alkalmazásával. De én, mint no-name kommentelő azért tennék egy megjegyzést ezekhez (és csak ezekhez, a műszaki részhez nem): az eu egyre inkább eltolódik az emberi civilizáció lebontásának, tönkretételének az irányába, és az emberi civilizáció egyik legértékesebb, életünkbe legtöbb jót hozó eleme, az autó elleni hadjáratban is élenjár sajnos. Pontosabban: nem a felső tízezer autózása ellen folytat hadjáratot az eu, hanem a dolgozó középosztály mozgási szabadsága ellen. Ebbe a hadjáratba illeszkedik az egyre irreálisabbá váló fogyasztáscsökkentési előírás-sorozat. Meg a CO2 kibocsátás FOLYAMATOS ARCUNKBA DÖNGÖLÉSÉNEK a kötelezése. Mert nem bízzák a "szent piacra"! Vajon miért? A kérdés költői. A Nagy Szent Piac nem honorálja azt, ha az autógyártók egyike folyton megadja a CO2 kibocsátást, a másik pedig nem. Ettől még a vásárlók nem fogják azt az autót venni, még az évek-évtizedek óta tartó óriási CO2-hanta-sajtóhadjárat-agymosoda ellenére sem! EZÉRT "KELLENEK" AZ ELŐÍRÁSOK (ez finomított megnevezése a hadjáratnak) ÉS A LASSAN A JÓZAN ÉSZ HATÁRAIT MEGHALADÓ BÜNTETÉSEKNEK! Holott az nyilvánvaló, hogy az elfogyasztott üzemanyag alakul át CO2-vé. Vagyis a már régóta megadott fogyasztás adat MAGÁBAN TARTALMAZZA a CO2 kibocsátási adatot is. Az, hogy a CO2-t külön fel kell tüntetni, sőt KÖTELEZŐ, EZ NEM MÁS, MINT MÉDIA-HADJÁRAT! Az emberek agyába dögönyözni a CO2-t, semmit más. Volt már ilyen kizárólagos média-agymosás, a kelet-európai országokban, a szocoalizmus alatt. És kezdeti sikerek után hatástalanná vált. Most ugyanezzel próbálkoznak Nyugat-Európa aljas urai, de még a szocializmusnál is kegyetlenebb és erőszakosabb irányba fordultak. (ld. még fosfaszbúk-cenzúra, totális sajtó-egyirányúság, emberek bölrtönbüntetése a puszta véleményükért, kirúgása a munkahelyükről, stb) Az embereknek újra vissza KELL szokniuk az egymás közötti személyes beszélgetésekre, bár ez az információ-áramlás lassú és körülményes az elektronikus eszközök használatához képest, ami hátrányt jelent. De még mindig jobb a lassú, mint a semmilyen. --- A KÖZLEKEDÉSNEK OKAI VANNAK! Ezekkel az okokkal nem foglalkoznak az autózás-ellenes hadjárat szervezői, pedig ha tényleg az lenne a céljuk, amit hazudnak nekünk, AKKOR ITT KELLENE KEZDENI A KIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉST! A közlekedés okait kellene felmérni és kezelni. Amihez persze ész és emberség kellene, aminek a világot romboló-bomlasztó rejtélyes erő pont az ellenkezőjével rendelkezik. Csak pár gondolat: -- A munkamegosztás és specializáció növekedése miatt növekednek az átlagos lakás-munkahely távolságok, de nőnek a lakás-ovoda-iskola-orvosirendelő-stb távolságok is. -- Emberi léptékű városokra lenne szükség, az emberi életet és lehetőségeket pusztító mega-giga-városok helyett! Olyanokra, mint amilyenben én felnőttem, ahol negyedóra-20perc gyorslépéssel elértem az iskolába. -- Egyre csak nőnek és nőnek a különbségek ember és ember között, városrész és városrész között! Közbiztonságban, lakókörnyezetben (lakótársak). Ez az erős polarizálódás is növeli a távolságokat. Például -- továbbá -- a tömegközlekedési eszközök közbiztonságának a drasztikus csökkenése szükségessé teszi a gyermekek autóval szállítását. -- A távmunka csak nem akar terjedni. Ami azért is furcsa, mert a távolból fizetési módszereket meg hadjárat szinten erőltetik-trükközik ránk, azokat a fizetési módszereket, amelyek lehetővé teszik, hogy a nagy büdös semmiért szedjenek pénzt, még ahhoz sem kell fizikailag jelen lenniük a trükkös rablóknak (élen a fizetőparkolási gyalázatmaffiákkal).... Szóval lenne bőven lehetőség a KÖZLEKEDÉSI SZÜKSÉGLETEK OKAINAK orvoslására. De pont az ellenkezőjét csinálják. Ami miatt ezt leírtam: MIÉRT NEM VÁLIK VÁLASZTÁSI KAMPÁNYTÉMÁVÁ AZ AUTÓELLENES HADJÁRAT KONTRA EMBERKÖZELI MEGOLDÁSKERESÉS? Ahogy a "környezetvédelem" hazug jelszavai, már évtizedek óta tartó életminőség- és civilizáció-ellenes aljasságai kampánytémává lettek, pedig EZEKET NEM A KISEMBEREK ALULRÓL JÖVŐ AKARATA TETTE AZZÁ!

14 napja
Baladár
Baladár

+Dávid Kaszab Az agymosásnak nem ő az áldozata, hiába próbálod nevetségessé tenni azt, amit leírt.

13 napja
Dávid Kaszab
Dávid Kaszab

Meg a chemtrail -t is

14 napja
Dávid Kaszab
Dávid Kaszab

Azt kihagytad hogy a föld lapos!

14 napja
György Ágh
György Ágh

Köszönöm Miklós a szakértelemmel és körültekintően összeállított érdekes előadásodat. Kérdésem, hogy azonos széndioxid kibocsájtáshoz miért engedélyeznek a gázolaj fogyasztáshoz képest 13.9%-kal magasabb benzinfogyasztást, amikor a fajsúly és égéshő értékekből számolva az azonos hőmennyiséghez tartozó tényleges fogyasztáskülönbség csak 4,8%-os a dízel javára? Valószerűtlennek tartom, hogy a mai benzinmotoroknak 9,1%-kal jobb a hatásfokuk a dízelmotorokénál. Talán a benzinben ennyivel kevesebb a szén és több a hidrogén, mint a gázolajban?

14 napja
Eleriona
Eleriona

Azért megjelenik a jövő kapcsán egy érdekes szempont: Ha a sebességhatár betartását automatika felügyeli majd, így pedig jóval kevesebb (csúcs)teljesítményre lehet szükség. Ha jól tippeled, így azért a motorok akár közelebb is lehetnek majd az optimális üzemállapothoz, ami tovább javíthatja a hatásfokot. Ez eddig 2 olyan folyamat ami segít javítani a helyzeten. A flottaátlaghoz pedig hozzátartozik az is, hogy ez katalogusadat szinten hozott fogyasztásokra vonatkozik. Hogy jóval több kisebb autót adnak el, mint nagyobbat. Hogy a drágább szegmensben is megjelenik az elektromos meghajtás 0-s adata.

14 napja
szaby601
szaby601

Hasznosnak ezeket a videók. Sajnos sokszor még a szervizek is tartanak a 0w olajtól. Inkább adnak 2 tubus adalékot a benzinhez cirka 50 euróért.

14 napja
Sándor Vas
Sándor Vas

Értem én, hogy egy műhely/szerviz baromi autentikus környezet a témához, de lássuk be baromi idegesítő úgy hallgatni Gajdán Urat, hogy közben a háttérben folyamatosan csörögnek-csattognak, zörögnek valamivel. Eleve a csarnok akusztikája baromi rossz (nyilván nem erre van kitalálva), és erre még bőven rátesz egy lapáttal a háttérben dolgozók "hangoskodása".

14 napja
István Horváth
István Horváth

Nagyon részletes videó, viszont egy fontos szempontot nem említ, azt, hogy ma egy 1.2-es turbós motorból kijön a 100 Le fölötti teljesítmény, de hogy az meddig és milyen áron, azt nem. Szerintem egy autó környezetre gyakorolt hatását nem csak a fogyasztás adja. Ok, az 50 évvel ezelőtti karbis kocsik zabáltak a maiakhoz képest, de mondjuk a csúcson, kb a 80-as évek közepétől a 90-es évek közepéig gyártott autók motorjait még nem sanyargatta az euro norma, volt is gázreakció, relatív nagy teljesítmény, meg a mai filleflancoktól mentes elektronikai kütyük hiánya miatt (is) kisebb tömeg......aztán a politikusok, bürokraták szétb@szták az egészet. A mai vedd meg, használd 3-4-5 évig, aztán dobd el filozófia mitől jobb, mitől környezetkímélőbb? De 5-öt fogyaszt, de jó, miközben 3 ütemű kocsit lepték el az utakat: szív, szuszog, baszik húzni.......

14 napja
bogika98
bogika98

A húszéves kocsimat kénytelen voltam lecserélni egy újabb használtra. A kereskedőnél ott áll egymás mellett egy hétéves és egy újabb verziójú hatéves. Azonos felszereltség, állapot, de a régebbi a drágább. Kérdem, hogy van ez. Ja kérem, nézzen bele a motortérbe, a régebbiben egy négyhengeres szívó van, az újabban meg egy háromhengeres ezres turbós lódarázs. A régi motoros a világból kimegy, az újabb bármikor bedögölhet, az meg egy vagyon. Mondom oké, meg vagyok győzve. Városban 6.9, országúton 4.9. Kerek egy literrel kevesebb, mint az első kocsim, ami Skoda 100 volt...

14 napja
R. Békési
R. Békési

Gajdán úr! Olyan kérdésem lenne, hogy egy olyan motorkerékpárban amelyiknél 10W40 az előírás szabad e 0W20as olajat használni?

14 napja
Gyoszor
Gyoszor

+OliKahn12: ha eggyel alacsonyabb viszkozitásút teszel bele, akkor könnyebb lesz a szivattyút hajtani. Amiről az autószerelőd beszélt, az a nagyobb viszkozitású olaj. Az ró nagyobb terhelést a szivattyúra, lelassul az olaj áramlás a gépben, nem szállítja el a hőt, stb, szóval gondot okozhat. De azért szokták meglépni, hogy ne egye meg olyan gyorsan, mikor már kopott a motor. Persze nem ez a megoldás rá, hanem a motor felújítás.

13 napja
OliKahn12
OliKahn12

Nem vagyok szakerto Gajdan tanar ur regebbi videoira hivatkozva tudok csak irni, de kihangsulyozta, hogy mindenki az eloiras szerinti olajat hasznaljon Autoszerelom: regebbi motoroknal lehet eggyel alacsonyabb viszkozitasu olajat tenni, hogy ne terheljuk tul az olajellatasert felelos oreg alkatreszeket. :) nem vagyok szakerto, de szerintem jol irtam le!

14 napja
lifi grugru
lifi grugru

Öregnek számító autókat sokat vezettem, az Uaz az megfelelő karbantartással, nem ólmozott lábbal terepen a felét ette annak amit apám kollégája kihajtott belőle benzines állófűtéssel (igen akkor divat volt a céges autóból sajátba tankolni) , de más 1,6-os motorok is kis törődéssel 15W 40-el sokig elmentek volt 20 éves trabantunk is a tipustól telhető jó teljesítménnyel, és kis fogyasztással. A mai modern autók amik már a sima csavarhúzóval lassan megközelíthetelenek, minden altipushoz külön speciális szerszámok kellenek, és a visszavezetett kipufogógáz sikerrel tömi el bármelyik motort, annyira bonyolultak a szerkezetek felépítései, hogy nagyságrendileg alkatrész csak cserélhető alig javítható. Az elektromos autó mint világmegváltó csoda várat magára, kell neki külön infrastruktúra mint ma a benzinkút hálózat, kifejezetten olcsó..., az aksik alapanyaga pardicsomi körülmények közt élő diktátorok uralma alatt van részben, vagy tengerfenéken lapul és csak azért üzlet kitermelni, mert annyi amennyi a piaci ára... ,ha tömeggyártástól olcsó lesz az elektromos autó, lesz háttere, és már tényleg mindenhol ellenőrzi magát, majd gyakorlatilag önnálóan vezet mint a tesla3, (kis hibahatár a civil GPS 5m pontossága) sikerült elérnünk hogy lovat ami 100%-ban környezetbarát és költséges a fenntartása lecseréljük egy elektormos önnálóan gondolkodó járműre, mondjuk ez tényleg bárhonnan hazatalál és nem ugrál alattunk. Ha 70-es évek lemez mercédesze Kb ugynaz a súly, A mai merci kasztnija felét sem nyomja annak amit a régié, vegyük ki a légkondit , a maradék súly hogy nőtt az autóra? Addig fejlesztettük az alaktrészeket, amíg azok elszaporodtak?

14 napja
Tegiwa Sport
Tegiwa Sport

Nagyon jó a műsor, még sok ilyet!! Köszönjük Gajdán tanárúr :)

14 napja
N3szt0r
N3szt0r

Azért azt is érdemes elmondani, hogy nagyon jó a fejlett olaj, de ha azzal a motorral bármi történik.. Akár egy hengerfej tömítés átégés vagy egyéb nyalángság akkor ki is lehet dobni....

14 napja
Csányi Viktor
Csányi Viktor

+Dávid Kaszab Üdvözletét küldi a nyolc éves TSI-m, és köszöni, semmi baja, pedig főleg városi terhelést kap...

5 napja
Dávid Kaszab
Dávid Kaszab

+N3szt0r Szerintem az új autókat nem is tervezik 5 évnél tovább

14 napja
N3szt0r
N3szt0r

0w olajat a víz pillanatok galyra vágja. Új blokkok meg egyáltalán nem úgy vannak tervezve, hogy akár egy síkolást is kibírjanak... Arról nem beszélve, hogy a 5 év elhanyagolt használat után a kis turbos motorok nagyjából kukába valók....

14 napja
Highwayman
Highwayman

Az 1977-es Mercury Marquisom 20-25 liter körül eszik. Mert egy 7.5 literes szívó V8 hajtja, amihez 3 sebességes automata váltó kapcsolódik. Önsúly 2,4 tonna. Légellenállás mint egy kockának. Sorolhatnám tovább, de minek. Az a baj az egésszel, hogy nagy csodát a mai autóknál sem látok. Ki tud manapság egy hat méter hosszú és két méter széles autóból kevesebb fogyasztást kihozni? Senki.

14 napja
Zoltán Sebestyén
Zoltán Sebestyén

Rendszeresen követem a Tanár Úr videóit, de ez különleges.. Bárkinek is jutott eszébe, hatalmas ötlet volt, gratulálok a Thug Life-hoz, annyi az építő kritikám csupán, hogy legközelebb a cigit, és a szemüveget se hagyjátok ki! :) Így tovább, köszönjük az ilyen, és hasonló oktatóvideókat!!!

14 napja
Zoltán Sebestyén
Zoltán Sebestyén

Akit esetleg érdekel:, és nem ismeri a GTA San Andreas-ból: https://www.youtube.com/watch?v=tNp9fzmXyn8 :)

14 napja
Zoltán Zsebő
Zoltán Zsebő

Audi A4 B6 2001 es 2.0 benzin ALT motor kódos autómhoz a szerelő 0W-30 as olajat rakót bele de szerintem is az 5W-40 jobb lenne bele

14 napja
Dávid Magyar
Dávid Magyar

7:25 :DD

14 napja
GERGELY TÓTH
GERGELY TÓTH

Én a 0w-40 - re esküszöm.

14 napja
Szucs Gabor
Szucs Gabor

köszönjük tanàr úr !

14 napja
Nincsen Nincseen
Nincsen Nincseen

Vw remélem sok milliárd büntetést fizet majd 2021 körül :D

14 napja
György Gáldi
György Gáldi

WV. nem fizet azt a vevő fizeti

13 napja
Bakos A. M.
Bakos A. M.

0w20/30 eljut oda időben gyorsan de viszont nem ken olyan hatékonyan? A 60 nas 70 nes évek benzinesei kellő odafigyelésel elmentek 300 ezer km től akár 1m km-ig. A mai szar Turbosbenzinek 80% amiből kisajnálják az anyagot a zöldek miat, 100 ezer km után kuka, szinte javithatatlanok. Ehez viszonyitva egy dieseles teherhjó környezet szenyezési indexe kitesz egy kisváros lakoinak gp járműit, itt is a népet akarják lehuzni mint mindenben

14 napja
Arpad Sörös
Arpad Sörös

Mindig nagy figyelemmel,érdeklödéssel követem Gajdán úr kiváló videóit.Köszönet érte. Különösen érdekel az olajjal kapcsoplatos filmekSzintén igen fontosnak tartom a motor megóvása érdekében..Azonban nem igazán vagyok biztos,hogyv ha van valakinek egy értékes de öregebb gyártású gépe akkopr is használhat-e újabb fajta olajat ami még pl. 96-ban nem volt használatos általában,pl 5W30-as esetleg 0W20-as olajat? De akkor még 5W40-eset ajánlottak a típusba.Megköszönném,ha egyszer erröl is jönne egy film.

14 napja
Nincsen Nincseen
Nincsen Nincseen

Ő nem újságíró, tanár. Jo lenne több hasonló tanár

14 napja
Robert Varro
Robert Varro

De az új a turbós benzines motor több kokszot okad mint a régi karbis vagy kezdetleges injektor!?

14 napja
hammervore
hammervore

És ha esetleg azzal próbálkoznék meg hogy régebbi tdi autóba ilyen új minőségű 0w30 vagy 0w20 olajat töltenék okozhatna e problémát?

14 napja
Baladár
Baladár

Ha ilyesmire vetemednél, már előre vedd meg a cseremotort és beszéld meg azzal is, aki kicseréli.

13 napja
Attila Kovács
Attila Kovács

Végig hát :).

14 napja
Gergely Balázs
Gergely Balázs

Érdekes volt, viszont ha régebbi autókba (amikbe nem ilyen olaj az előírt) töltünk 0W-és olajat akkor mi történik, mik a következményei?

14 napja
Sándor Gubán
Sándor Gubán

+István Vincze A régi Swift egy legenda, akár napra forgó olajat is önthetnénk bele és még úgy is a világból kimenne. Hidegen van különbség persze egy egy tìpusnál nem fog gondot okozni. Többségében érdemes a gyári előìrást követni.

13 napja
István Vincze
István Vincze

+Sándor Gubán ! Ez attól függ, hogy milyen az olaj pl egy 0W40 teljesen jó benzinesbe, kb 8 évig ezt kapta a régi Swiftem, semmi baja nem volt, télen könnyebben indult, ennyi volt a különbség. Aki azt állítja, hogy a 0-ás és a 10-es olajban van különbség 150-200 fokon az valótlant állít mindkettő folyik nagyon.

13 napja
Sándor Gubán
Sándor Gubán

Mivel más a viszkozitása az olajnak ("folyósabb") ezért nem lesz megfelelő az olaj "vastagság". Tönkre megy a motor. Sajnos ez vissza felé már nem kompatibilis.

14 napja
chilon75
chilon75

Gajdán úr videóit mindig nagyon várom. Érdekesek, mindenki számára érthetően magyaráz, ez a rész is nagyon jó lett. Várom a következőt.

14 napja
Spock B
Spock B

Sziasztok! Köszi az infokat! Kiváncsiságból kérdezem ha 1985-ös 1.3 VW golfba , ezt a 0w 20 csodát teszem, elindulna egyáltalán a kocsi? Esetleg úgy reagálna mint a 100 benzinre és elkezdene dadogni, vagy csak simán adnék a sz.rnak egy pofont és nem lenne semmi változás se fogyasztás, se állagmegóvás szempontból?

14 napja
Spock B
Spock B

+Baladár Ha még kapnék hozzá! Már a bontókból is kezd kikopni :(

9 napja
Spock B
Spock B

+Istvan Zsenak 8D lehet azt kellene tennem!

9 napja
Istvan Zsenak
Istvan Zsenak

Stílusosan: feladnád neki az utolsó KENETET :)

10 napja
Baladár
Baladár

Lenne változás, elég drasztikus. Állagmegóvás szempontjából éreznéd leginkább, mert vehetnél másik motort néhány perc üzemidő után.

13 napja
Gergi Nálhi
Gergi Nálhi

Az én 2literes turbó diesel Audim lágy hibriddel 4,7 et fogyaszt ami igenis nagyon jó érték egy 2 tonnás kocsitól.

14 napja
Feke Pál
Feke Pál

Tisztelt Miklós! Először is meg szeretném köszönni a végtelen tudás megosztását! Nagyon hasznos információkkal tudja ellátni azokat a ,,nézőket" akik egy picit is szeretnének törődni a jármüveikkel. Lehet, hogy nem csak én leszek egyedül ezzel a kéréssel, de mivel mást még nem láttam ilyet kérni, ezért én fel szeretnék dobni egy témát a benzines részecskeszűrős technológiáról. Ezernyi kérdés merül fel bennem, hogy miután tisztázódott az emberben, hogy nem engedheti meg a mindennapos használatában a dízel kocsit, mivel már teljesen alkalmatlan a városi közlekedésre, és azért szeretne még egy kevés dinamikát a kocsijába, akkor megengedheti-e magának a modern részecskeszűrős turbó benzines járművet? Adott egy példa: Reggel gyereket suliba, oviba, onnan munkahelyre, délután ugyan ez visszafelé és ez megy egész héten. Hétvégén itt ott elugurúl vidékre, vagy kirándúlni, de nem autópályán. Ugye a dízeleket valószínüleg nem azért utálták meg egyre többen, mert kormol, kerregő hang, stb. hanem mert egyszerűen ha nem autópályáztatja meg az ember, nagyon rövid idő után előjön a részecskeszűrős probléma. A környezetemben akik ilyen használatra az elmúlt 4-5 évben dízelt vettek, már mind küzdenek a részecskeszűrő problémákkal. Ilyen felhasználásra mennyire merjen az ember új részecskeszűrős modern túrbó benzinest venni? Miben különbözik a technológiája? Tovább bírja a részecskeszűrő élettartalma? Ugye mielőtt bevezették a benzines részecskeszűrőt, elég sok tsi kipufogó kormos volt, szóval nem sokkal kevesebb a koromképzés a turbós benzineseknél sem. Hálás lennék, ha az új részecskeszűrős benzines technológiáról is lenne egy ilyen kis oktató videó. Nem szeretnék két kocsit fenntartani csak azért, hogy tudjak egész héten a városban szaladgálni egy kis szívó benzinessel (ami még nem részecskeszűrős), majd hosszabbtávra beröffefenteni a részecskeszűrős társát. Vagy már csak ez a lehetőség marad, ha az ember 10 évre szeretne megvenni egy új, viszonylag nyomatékos dinamikus kocsit? Tudom, ott vannak a mazdák, respekt is nekik amiért még meg tudják oldani, de akkor sem lesz olyan erős mint egy 1.5 tsi, vagy már a 2.0 tsi-t meg sem említem. Egyenlőre elég egy válasz is, hogy várható-e a közeljövőben egy ilyesmi videó. :) Üdv.

13 napja
Buksi
Buksi

az en diesel autom 2,7 litert fogyaszt ha az autopalyan egy kamion mogott szelarnyekban megyek! de egyebkent normal hasznalatban 6 liter

14 napja
Péter
Péter

Ha az 5W40es gyarieloirasu diesel motorba 0w40et rakok, azt gondolom csunyan elkezdene enni, es artana a motornak.?! Gajdan Miklos valaszat varnam nem a kommenteloket, de persze leirhatja barki amit gondol, de az o valasza erdekelne igazan. :)

14 napja
Denes Polczman
Denes Polczman

I

13 napja
konigcsabex
konigcsabex

Nekem egy '95 os passatom van 1,9 tdi 90 hp euro2-es, az auto 1400 kg es tankolasbol eredendo formatumban irom le 16,5 litret tankolok mindig es jarok 300 - 320 km-ert az ujabb tankolasig . Ezt vegyes uzemben de 70% varosban. Durvan 5 litres fogyasztas (varosban ).

14 napja
Tamás Beregszászi
Tamás Beregszászi

+Csaba Tóth Nekem szintén 1.2-es benzines (1.25) autóm van és a fenti leírt használat mellett télen sem megy 6,5 liter fölé a fogyasztásom. Kizárólag városi használat mellett sem. Természetesen lehet hajtani egy autót úgy is, hogy 10 litert egyen, de azt egy 1.9 tdi-vel is meg lehet tenni.

13 napja
Csaba Tóth
Csaba Tóth

Sose add el ennél jobb alternatíva nincs. Bírom amikor mondják, hogy városba kis benzinest. Ja. Persze. Csajom 1,2es autoja télen 10et is megeszik. Kollegáim szintén ezt mondják (autoszerelők vagyunk). A golf tdim télen városba se megy fel 6literig. Akkor ki bocsát ki több co-t? Elektromos auto: aposom munkahelyén van. Télen kabátba ücsörögnek benne, hogy vissza érjenek a telepre. Második autonak, bohockodni jó lenne, de ahhoz meg drága.

14 napja
konigcsabex
konigcsabex

+TheDavidking94 Jarattatom 1-2 percet helyben , aztan finoman megyek 40-50 km \h val 1500 as fordulatig , kb 10-12 perc utan mutat az olajhomero mert az enyemben az is van (nem csak viz) 50 60 C fokot. Minden masodik nap megyek vele 40 -50 km tavot . Ezt igy hasznalom mar 7 eve es jartam vele 120 ezer km ert csak en . Csaladi auto jarunk vele mindenfele . Mondhatom Ausztriatol Bulgariaig szinte minden orszag meg volt , nemelyik tobszorosen .

14 napja
Lavja man
Lavja man

konigcsabex szèp válasz. Aki bekóstolt, arra egy mondást tudok idèzni: "Nagyot akart fingani, de beszart!"

14 napja
TheDavidking94
TheDavidking94

Én mondjuk a dízelhasználatodnak nem látom értelmét, mert napi 30 km-re minden kell csak dízel nem, téli hónapokban sosem üzemmeleg a motor...

14 napja
szabazso
szabazso

Köszönjük!

14 napja
László Riegl
László Riegl

Hihetetlen milyen hozzáértése van Miklósnak. Mindig érdekesek ezek a videók.

14 napja
Gergely K
Gergely K

+v soma Igen ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni. Én nem is az autós újságírásra gondoltam mikor Gajdán úr szakmáját írtam. Ha jól tudom járműgépész mérnök a végzettsége. Neki ez a szakmája és nem turbo rágó papírjáról ismeri az autókat mint a legtöbb autos ujságírónak nevezett lelkes amatőr.

13 napja
v soma
v soma

+Gergely K Az a baj autós újságíró szakmában nem sokan értenek valójában az autókhoz. Tisztelet a kivételnek. Inkább az újságírás a területük.

13 napja
Gergely K
Gergely K

Nem akkora csoda. Ez a szakmája és ez a munkája. Te is biztos tudnál a szakmád fortélyairól beszélni, ha elég időt töltöttél már el benne és képezted folyamatosan magad. Csak lehet, hogy annak nem lenne akkora nézettsége, de ezt nem bántásból írom :)

14 napja
Gergely Balázs
Gergely Balázs

Egyetértünk!

14 napja
János Kovács
János Kovács

CO2 kibocsájtást hibrid vagy pedig teljesen elektromos autók flottába állításával kompenzálják. Ez a legjelentősebb tényező, nem pedig a fogyasztás és az olaj típus. Jó lett volna ha ez is elhangzik.

14 napja
Ferenc Nyíri
Ferenc Nyíri

A Ford T modellek motorjaiból állítólag még sok a mai napig hajtanak fűrészgépeket, szivattyúkat odaát. Ezek a mai modern motorok a csodaolajjal lesznek ilyen tartósak?

14 napja
zoltán timár
zoltán timár

akkoriban a teljesitmenyt ugy noveltek h kobcentit noveltek , es a fordulat se volt az egekben . azokban mas fajta olaj van (volt) , non detergent a szep magyar neve .

13 napja
László Libor
László Libor

Nem kell ilyen tartósnak lenniük, senki nem vesz egy életre autót.

14 napja
Kornél Kocsis
Kornél Kocsis

Természetesen továbbra is vannak szívó benzines motorok új autókban.Azokon sem turbó sem kettős tömegű nincs.

14 napja
work mthq
work mthq

1996-os 2.3-as Ford Scorpio, szívó benzines, és van benne kettőstömegű! Bumm.

4 napja
Kornél Kocsis
Kornél Kocsis

+YELLOW És milyen igazuk van....csakúgy mint pár németnek is...meg olasznak is.Anyagi lehetőségektől függően érdemes elkerülni a későbbi zsebbenyúlós technikákat.Szerintem a még natúr egyszerű benzinesek után érdemes a hybrideket is megnézni.A jövő nyilván a full EV.

12 napja
YELLOW
YELLOW

+Gábor Csernák ezt írtam én is.

12 napja
Gábor Csernák
Gábor Csernák

+YELLOW sjana a kettőstömegű a főtengely védelme miatt terjedt el. Korábban ülékbe kovácsolt főtengelyek voltak meglehetős anyag rátartással, manapság öntött főtengelyek dívnak és azok is dekára lefogyasztva amik a rezgéset nehezebben kezelik.

12 napja
YELLOW
YELLOW

+zoltán timár nem ezért kell a kettőstömegű. A hivatalos mondások szerint a kelletlen rezgések kiszűrésére van. Tehát benzineseknél a közvetlen befecskendezéses motoroknál kezdték el sűrűbben használni. Kicsit más a járáskultúra. Illetve a kényelmes komfortérzet miatt. Hogy az ébredő nyomaték ne hirtelen érkezzen meg a hajtásra. Pl. a BMW benzines motorjai mindig nyomatékosabbak voltak, mint a konkurenseké. Persze ez nem indokolta volna a kettőstömegű feltétlen használatát. De ugye ha úgy vesszük egy prémium márkáról van szó. (Ezen most ne vitázzunk, ezt mondják.) Illetve fontos tudni, hogy ugye egyre könnyebbek lettek a motorok, az erők egyre nagyobbak, a főtengelyek egyre "gyengébbek" lettek. Ahhoz, hogy ne szenvedjen sérülést, szintén kell a kettőstömegű. Tudok pár esetről, amikor kiváltották alternatívaként simára. Van, akinek bevált, van akinek nem. Sok autóban nem lenne indokolt ez tény. Viszont így egy újabb olyan alkatrész van benne, amit cserélni kell majd, és nem is olcsó. Tehát ha eljön az ideje, akkor inkább túl adnak az autón, ezzel ösztönözve új autó vásárlása felé az ügyfelet.

13 napja
Avasallador101
Avasallador101

2006-os Volvo-ba is már a 0w-30 az előírás.

15 napja
Avasallador101
Avasallador101

+pocketninjahun Igaz.

13 napja
pocketninjahun
pocketninjahun

Igen és tedd hozzá, hogy A5/B5 mondjuk. Helyből súrlódáscsökkentett ezen felül is.

13 napja
Dávid Ádám
Dávid Ádám

Gajdán Miklós tudna válaszolni?

15 napja
Dávid Ádám
Dávid Ádám

honnan tudom meg hogy az én autóba jó e a 0W-20 olaj???

15 napja
Attila Tóth
Attila Tóth

+Dávid Ádám Eddig nekem sem kajálta mert a szelepszár szimmeringek cserélve lettek de voltak ezek a mínusz 15-ök' és akkor nagyobb lett a hézag induláskor. Vettem idegi alapon a legfingabb adalékot és azóta nem eszi az 5-öst sem. https://jarmualkatresz.com/Motorolaj-adalek---Motor-Doktor-300ml-9990-Mannol

14 napja
Dávid Ádám
Dávid Ádám

Kb annyi jön ki mint amenyi bemegy. 5w30 ból is

14 napja
Dávid Ádám
Dávid Ádám

Attila Tóth nekem nemeszi még az 5w30 at sem 10 000 cserélem liqui moly vagy motult használok 160 000km es c220 cdi-m van 2000 évjáratú

14 napja
Attila Tóth
Attila Tóth

+Dávid Ádám Nekem az 5-öst bekajálta, tettem bele sűrűbbet és most jó. A viszkozitása biztos jobb a hígabb anyagnak, a hőtűrő képessége meg a tanár úr szerint megfelelő. Bár szerintem ahogy melegszik úgy hígul. Az előnye nem turbósnál, hogy a hidrotőkéket biztos nem tömíti el, sőt talán tisztítja is. Összességében szerintem felesleges és drága is de lehet, hogy jót tesz egyik-másik régebbi autónak is.

14 napja
Dávid Ádám
Dávid Ádám

Attila Tóth na erre voltam kíváncsi csak egy kicsit szakmaiasabban

14 napja
Dávid Ádám
Dávid Ádám

és ha olyan autóba rakunk 0W-20 ami ma már 20 éves???

15 napja
Vadkempingezés
Vadkempingezés

​+mgoogyi illetve melegen nem lesz kellő olajnyomás öregebb autóknál. Régi merciken jól lehet kisérletezni mert van bennük olajnyomás mutató :)

12 napja
mgoogyi
mgoogyi

+Márk London A 0-ás olaj is túl vastag hidegen. Csak attól nem nőhet az olajfogyasztás, mert nem annyira vastag az olaj bemelegedés előtt, mint egy 10w-sel. Melegoldalon az a baj, hogy a régi autókat vastagabb olajra tervezték, ha nem elég vastag az olaj, az olajfilm nem fogja bírnia a terhelést.

14 napja
Bakos A. M.
Bakos A. M.

Nem azokra a fém alkatrészekre van tervezve, s ezér ha oda is ér gyorsan a kenési helyekre, nem fog olyan surlódás elenálást képezni mint például az előirás szerint bele való 10w40es vagy 5w30as. Magyarán hamarabb szétasza a motor alkatrészeit.

14 napja
Márk London
Márk London

Gondolom motortól és annak állapotától függ. mert 0 sokkal vékonyabb hidegen, így lehet olajfogyasztás lenne a baj,gyártási illetsztési hézagok és az eddigi 5vagy10es hideg oldali olajjal járatott üzemi 20év kopás után . Melegen pedig előfordulhat, hogy meg ég a 20as olaj, miközben 40esre van tervezve, ami sokkal nagyobb hőt tűr el? Utóbbit én is kérdezem igazából :D

14 napja
ww95
ww95

Villany motor kell az autöba,oszt ennyi.

15 napja
- Lacafaca
- Lacafaca

+Vegh Anrotacs dehogy haragszom....csak ha már ennyire szakmai akarsz lenni, akkor ne keverd a fogalmakat-ez a minimum-mert kiröhögteted magad.

14 napja
Vegh Anrotacs
Vegh Anrotacs

+- Lacafaca neharagudj, elirtam. Napelem

14 napja
- Lacafaca
- Lacafaca

+Vegh Anrotacs Oszt mit csinál a sok melegvízzel jóbarát? gőzgépet üzemeltet? xd

14 napja
Tibor Borka
Tibor Borka

+Szabolcs Hollósy Rosszul gyanitod

14 napja
ww95
ww95

+Szabolcs Hollósy ha végig gondolnád a dolgot,rájönnél,h nincs igazad. Mire 1 l benzin,gázolaj a kocsidba kerül, kb 10 l elégetésébe kerül. Valahol szibériába kitermelik vagy 6 ezer km-re, letarolnak mindent, mekkora energia idecsövezni, azután jön a finomítás,ami bődületesen energia igényes, azután tartálykocsikkal hurcolásszák ide-oda. Azután bekerül a gépjárművedbe,ahol a mozgási energiára fordított része kb 1 dl, 9 dl megy a pocsékba, meg a tüdőbe. Ja,és azt a benzint esélyed sincs máshonnan beszerezni,mint a kies szibériából. Villanyt azért sokféleképpen lehet csinálni, nem kell 90%-ban egy másik országra szorulni.

14 napja
Arpád Rubint
Arpád Rubint

Kifogástalan tudattal rendelkezik Gajdán Miklós....orommel várom a kovetkezo videókat

15 napja
Arpád Rubint
Arpád Rubint

+kcsi1 nem jártam magyar iskolába, keveset van lehetoségem magyarul beszélgetni....de megértet talán mindenki...remélem

13 napja
kcsi1
kcsi1

Talán szaktudással. Vagy tényleg arra gondoltál, hogy ő Buddha.

14 napja
johnnyhun1
johnnyhun1

én arra lennék kíváncsi nagyon, hogy vajon tényleg igazak-e ezek a mítoszok, hogy direkt rontják el az autógyárak az autókat, és a mérnököket elküldik akik túl jót terveznek? Mert szerintem azért ez eléggé összeesküvés elméletes dolog... Manapság sokkal sokkal bonyolultabb 1 autó mint régen, a rengeteg szabványnak meg kell felelni stb... egy autószerelő azt mondta, hogy azért csinálnak 1.2-es tsi motorokat, hogy menjenek minél előbb tönkre... De Gajdán úr meg mindig arról beszél, hogy azért, mert így sokkal kevesebb a károsanyag kibocsátás, és a régi módszerrel már nem lehetne megfelelni. Szóval igazán kíváncsi lennék az igazságra :D

15 napja
HUMBUK 33
HUMBUK 33

Több autóipari cégnél dolgoztam már, 13 éve melózom. Az egyik cég a hondának gyártott klíma kompresszort, a nyomásteszten nem felelt meg egy darab, kb 2 napig szaladgáltak vele, analizálták a hibát, stb.... Mint kiderült sikerült még legyárani belőle több száz darabot. Tudod mi volt a megoldás!? A gyenge minőségű alkatrészeket kiküldték mexicóba a jókat japánba. Ford kuga ablakemelő: kínából sorjásan érkezett be a csiga, amire felcsévélik a bowdent, szorult a házban, a teszter folyamatosan dobálta ki magas súrlódási értékre, állítottak a teszteren, hogy minden ilyen ablakemelő átmenjen.... Continental hűtővízcső: egy komplett éjszakás műszak elkeverte az összetételt, hő hatására megkeményedett a cső és hamar kirepedt, amerikába lett küldve ez a széria, meg is lett az eredménye, lásd; ford eco boost túlmelegedő motorok. Sorolhatnám még a hasonló történeteket. Menj el dolgozni egy autóipari céghez, vagy egy gyárba egyszerű sori melósnak. Elég sokszor fogod hallanai a "jóvan az úgy" mondatot. Meg kell nézni, hogy, hol és kik rakják össze az alkatrészeket az autókhoz..... Nem kellenek ide mérnökök, hogy szándékosan gyengítsék az alkatrészeket, ha hanyag, tróger cégek a beszállítóik.....

14 napja
István Ecsek
István Ecsek

+Dominik Ferencz Fentvannak a videoi itt Youtubon ,,Ataisz,, néven. Jopár előadast vegigkelett neznem, mire osszeállt a kép. De akire a tudomány azt mondja hogy csaló, na annak a 90%-a valódi talalmany, es ha koztudara kerulne akkor rajonnenek az emberek, hogy a tudomany alig haladt valamit, csak a pénzünket szedi el.

14 napja
István Ecsek
István Ecsek

+Dominik Ferencz sajnos nem tudok tobbet :(, De mondjuk itt van Gróf Spanyol Zoltan talalmanya is, de az csak 1 a sok kozul. Az ő megoldasa vizel mukodik, mellekhatasa, hogy befoltozodna az ózon réteg. sajnos megbelyegeztek csalonak es az eloadasait betiltottak. Az ugye köztudott, hogy a Fold, a naprendszer , vagy az elektronok sem keringenek ingyen, mert hat nincs ingyen energia, az isten is fizeti a sérga csekket az elhasznalt energiáert. :)

14 napja
István Ecsek
István Ecsek

+johnnyhun1 Igazad van, hasznosak ezek az előírasok,ha mar a valódi szennyezésmentes autokat nem engedik gyartasba, vagy ha igen az a lenyeg hogy sokat keljen fizetni erte. Vajon a vizmeghajtasos autót miert nem engedik?

14 napja
Dominik Ferencz
Dominik Ferencz

+István Ecsek Igazából az egyértelmű, hogy hogyan mert nem kell csak a hőt árammá alakítani akár egy ugyanilyen dugattyús megoldással és rögtön hatalmas energiákat tudna még nyerni (120Le motornál min. 240Le). Inkább csak annyit kérdeznék, hogy elárulnád ki is az az ismerősöd privátban akár?

14 napja
Buksi
Buksi

Ezelőtt 20 evvel a zsigulim is 10 litert fogyasztott , mostani autom is 10 litert fogyaszt , igaz a zsiguli 65 le volt , a mostani pedig 165 le , de a fogyasztasa megegyezik ! 🤔

15 napja
Patkás Krisztián
Patkás Krisztián

Kituno utmutato, azert hozzatennek 1 amugy sokak szamara egyertelmu magyarazatot, amiert jo megnezni a specifikus gyari eloirasokat, amelyek tudtommal leginkabb a nemet autogyartokra jellemzoek: azert jo ralesni ezekre, mivel elofordulhat hogy 1 amugy kituno olaj az osszetevoi okan nem biztosit megfelelo kenest pl. a hengerfal es a dugattyu kozott vagy ugyanigy barmilyen olyan esetet fel lehet hozni ahol van legalabb 1 kenesre szorulo mozgo alkatresz.

15 napja
Zsolt Kovacs
Zsolt Kovacs

👍👍👍

15 napja
Gábor Endre
Gábor Endre

Édesapám 1984-es VW 1.3-as diesel poloja 4,08 litert evett egy balatoni körúton 2000-ben, 16 évesen. Bizony. ZABÁLT.

15 napja
attilagm
attilagm

Ismét egy hasznos videó, gratulálok! Egyszer szeretnék egy olyan vidit is, ahol a "vastagabb" olajak használatának veszélyeit elemeznék, mert rengeteg tévhit van, pl. motorkerékpáros körökben, hogy az mennyire "jó", s az Istennek se értik, hogy pedig nem! tudom, hogy volt érintőlegesen szó az "olajos" részekben, de hasznos lenne kidomborítani egy vidiben, hogy a motorosok is okuljanak. Köszönöm!

15 napja
István Ujj-Mészáros
István Ujj-Mészáros

Csak a Toyota motorok például annyira érzékenyek az olajra, hogy azoknál kifejezetten káros a vastag olaj, de még a gyári előírás is problémás, ha nem elég jó minőségű az olaj, és kokszosodik.

12 napja
IDtechno
IDtechno

Eggyel sűrűbbre váltani még okés, de nagyobb különbség már nem annyira, hacsak nem versenypályán nyelezi vki a gépet. Nálam 10w-30 az előírás, de mivel nyári melegekben motorozom, sokszor városban is, ezért 10w-40-es olajat használok. 50-es vagy 60-ast eszembe sincs beletölteni.

13 napja
István Ujj-Mészáros
István Ujj-Mészáros

Priusba is gyakran próbálják a vastagabb olajat, amikor elkezdi zabálni, pedig valószínűleg a kokszosodás okozza a problémát, és a vastagabb olaj csak még nagyobb gondot okoz. Sajnos én is próbáltam a vastagabbakat több szerelő tanácsára, úgyhogy azt el tudom mondani, hogy egyáltalán nem fogyott kevesebb. Most próbálom a 0W-20-at, Shellt, mert valószínűleg az az egyik legtisztább. Ezzel még nincs hosszú távú tapasztalat.

14 napja
zsoleszto flamingorigo
zsoleszto flamingorigo

Lehet hogy csökkent a mai autók fogyasztása, de épp az hogy nem látványosan, ahogy a hiper szuper autóktól várnánk.

15 napja
Krisztián Menyhárt
Krisztián Menyhárt

+Roland Dara Az a fogyasztàs csökkenès nem annyira làtvànyos.

14 napja
Roland Dara
Roland Dara

Onmagaban a fogyasztascsokkentes nem ugy. Ugy kell csokkenteni hogy pl. 6 literes atlagot ne 60 lobol hanem 130 lobol hozzunk ki ugy hogy kozben a co2 is a fele legyen. Ebbol a logikabol kiindulva ket 6 literes fogyasztas nem ugyanaz...

14 napja
kocsis daniel
kocsis daniel

viszont egy 50 évvel ezelőtti 75 lovas autó és egy modern 75 lovas kisautó között megvan szerintem a várt látványosság . tehát erősebbek is lettek és kevesebbet is fogyasztanak ..

14 napja
Gergely Balázs
Gergely Balázs

Egyik napról a másikra nem is fog, de az e-autók meg nem is fogyasztanak, csak elektromosságot, de igazából csak a kőolajfinomítás révén 7 literenyi benzin finomításából egy Nissan Leaf elmegy kb 90km-tert és ezt a benzint még nem égették el, nem szállították és még a fúrást se számoltuk, tehát ha holnap minden autó elektromos lenne, ilyen nem lesz, akkor is lenne elég energia, csak felkéne ismerni a helyzetet.

14 napja
Attila Tóth
Attila Tóth

Mit össze nem kínlódnak az autógyárak, hogy késleltethessék az elektromos autók elterjedését. Agyonbonyolított - ráadásul olyan fellépő problémák amik nem is lennének ha nem lenne mondjuk közvetlen befecskendezés pl. - szóval bonyolítják, ár nő aztán pár év múlva széthullanak annyira széthajtják őket a turbóval meg a kis lökettérfogat-nagy fordulatszám kombó'val. Mindezt mondjuk 'óvodába cipeléssel' ami alatt az üzemi hőfok ki sem alakul télen.Ezek a nullás olajak nagyon jók biztos, nem is lesz csak 5 ezer ft litere, arról nem beszélve, hogy mikor kopni fog a dugattyúfal majd szépen megeszi a motor aztán tolja kifelé a kipufogócsövön egy idő után. Két majdnem hasonló motornál (Renault) ami nagyjából csak a változó szelepvezérlésben tér el külön felhívják a figyelmet tesztekben, hogy akinek esze van inkább a hagyományosat vegye mert a változó szelepes vezérlése egy idő után elszáll és több százezer a javítása. Itt tartunk, én biztos nem veszek új benzin-dízel autót már, ami van megy amíg megy aztán elektromos jön.

15 napja
Attila Tóth
Attila Tóth

+N3szt0r Aha, ki ne találd, hogy akkora mutatvány. Bár az is igaz, hogy a mostani autószerelőknek a vezérléscsere is magas sokszor. Azt ki sem merem ejteni már, hogy nyelestengely csapágy. Amúgy a villanymotorban nincsen csapágy. Kívül van.

14 napja
N3szt0r
N3szt0r

:D akkor még nem láttál elektromos kocsit javítani :) egy villany motor csapágy cserét megnézek mennyiért csinálnak neked :) kösz, maradok a vezérlésnél....

14 napja
lifi grugru
lifi grugru

Frédi és Béni vajon mekkora Co2 kibocsájtást produkált 100km-en?

15 napja
kcsi1
kcsi1

A metángáz sokkal veszélyesebb.

14 napja
davidberczi
davidberczi

Az a korábban elfogyasztott bableves mennyiségétől függött.

14 napja
B0bTheBiker
B0bTheBiker

A mostani autókra érvényes 130g/km-es kvótát lehet még a kispolskim is teljesítené. :) Szuper ez a fejlődés.

15 napja
coderHUN
coderHUN

+István Vincze rosszat jelöltem meg, bocsi.

11 napja
István Vincze
István Vincze

+B0bTheBiker Mondjuk egy keleti majd 50 éves szerkezetet a mai technikával összehasonlítani🤔. De akkor nézzük volt Swiftem a GA-s sorozat kb 1990-es technika a leg jobb fogyasztása 4,2l volt az átlag a lábam alatt városban 6 télen 7. Városban senki nem tudott otthagyni 53 Le, autópályán 140-150 között mentem vele tartósan. Ismerek olyat aki 3,6l kihozott belőle, ez kb ahogy eddig mérték a gyárban a fogyasztást. Mennyit eszik a 2018-as póló? Ne a gyári hanem a valós fogyasztást kérném leírni. Meg mennyit hamisított a károsanyag kibocsátáson a komputer? A leg jobb autókat megbízhatóság ár érték a 90-2000 években csinálták, azóta csak romlottak az autók.

11 napja
István Vincze
István Vincze

+coderHUN Bocsi nekem nem volt kispókom, azt nem én írtam.

11 napja
coderHUN
coderHUN

+István Vincze Azért a kispolszki és a megbízhatóság is kettő, egymástól messze álló fogalom....

12 napja
MrPisti72
MrPisti72

jo vicc:))))

12 napja

Következő

Mérnöki találékonyság - Forma1-es autó

45:03

Recreating The Taco Bell Volcano Burrito

9:28

Recreating The Taco Bell Volcano Burrito

Good Mythical MORE

Megtekintés 286 089

Marvel Studios' Avengers: Endgame | "Everything" TV Spot

0:16

Marvel Studios' Avengers: Endgame | "Everything" TV Spot

Marvel Entertainment

Megtekintés 1 701 535

Ponthegesztő mikrótrafóból - 600 Amper

23:21

Ponthegesztő mikrótrafóból - 600 Amper

Pisti Szerel

Megtekintés 28 000

Eltűnt Asztronauták, Amiről Hallanotok Kell...

10:25

Eltűnt Asztronauták, Amiről Hallanotok Kell...

[ TOP 5 ] MAGYAR

Megtekintés 451 000

AKSIT CSERÉLTÜNK egy TESLÁBAN!

14:58

AKSIT CSERÉLTÜNK egy TESLÁBAN!

Andras Horvath

Megtekintés 324 000

Kulturális különbségek + furcsa dolgok az USA-ban

38:22

Kulturális különbségek + furcsa dolgok az USA-ban

Eszter Gottschall

Megtekintés 53 000

Garage Built Supra! 2jz no shhhhhhh..

25:24

Garage Built Supra! 2jz no shhhhhhh..

PFI Speed

Megtekintés 51 306

WHAT'S SUPERCAR BLONDIE'S NETWORTH!?

19:33

WHAT'S SUPERCAR BLONDIE'S NETWORTH!?

Salomondrin

Megtekintés 453 602

MY BRAND NEW RANGE ROVER!

16:48

MY BRAND NEW RANGE ROVER!

ProducerMichael

Megtekintés 348 505

PRANKING MY GRANDMOM IN DRIFT CAR *SHE SH!TS HERSELF*

16:02

Big Nasty Gets Defeated!

32:51

Big Nasty Gets Defeated!

South Main Auto Repair LLC

Megtekintés 113 885

You've Never Seen This Before!!

23:58

You've Never Seen This Before!!

Roman Atwood Vlogs

Megtekintés 1 177 565